Thom Renssen, links, in Suriname, foto Karel Voous, rechts foto Wim Kuijper

Thom Renssen

 

Periode 1959-72 (1984)

Archiefinstelling Naturalis Biodiversity Center, Leiden; Heimans en Thijsse Stichting, Amsterdam

Locatie Coppename district, Commewijne district, Sipaliwini district (Suriname)

Soorten Buffons Kiekendief, vogels Noord-Suriname, savannesoorten Zuid-Suriname, Knobbelzwaan (Nederland), Zwarte Kraai (Nederland), Raaf (Nederland)

Bron Concepten van artikelen, lijst met in Suriname verzamelde vogels, excursieverslagen en correspondentie

 

Inleiding

Thomas Antony (Thom) Renssen, geboren 12 augustus 1920, overleden 8 februari 2006, groeide op in Arnhem, waar hij al op jonge leeftijd belangstelling ontwikkelde voor de natuur, in het bijzonder voor de vogels.. Hij werkte na zijn opleiding aan de toenmalige Middelbare Koloniale Landbouwschool, Deventer (thans onderdeel van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein, Velp) als planter in Indonesië (tot 1957) en Suriname (1958-70). Kwam in het laatste land al snel in contact met de ornitholoog F. Haverschmidt (auteur van het in 1968 verschenen boek Birds of Surinam) en werd diens vaste metgezel op vogelexcursies en verzameltochten voor diverse musea, waaronder het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (RMNH) Leiden en het Zoölogisch Museum Amsterdam (ZMA), thans verenigd in het Naturalis Biodiversity Center, Leiden. Nadat Haverschmidt in 1968 naar Nederland was teruggekeerd, verzamelde Thom Renssen nog enkele jaren zelfstandig vogels voor het RMNH en het ZMA. Nam in januari 1970 deel aan een expeditie naar de Sipaliwinisavanne en omgeving in Zuid-Suriname. Kort daarna keerde hij terug naar Nederland, waar hij tot zijn pensionering als ornithologisch medewerker werkte bij het toenmalige Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Arnhem (thans Wageningen Environmental Research) aan vogelslachtoffers van hoogspanningsleidingen, Knobbelzwanen, Zwarte Kraaien en Raven. Correspondeerde tijdens en na zijn Surinaamse tijd met diverse ornithologen met een band met Suriname.

 

Archiefbeschrijving

Het archief bestaat uit 2 manuscripten, 1 lijst met verzamelde en naar musea verzamelde vogels, 5 excursieverslagen, 145 brieven van F. Haverschmidt, G.F. Mees, Th. A. Renssen, C.J. Scharringa, J.P. Schulz, A.L. Spaans, K.H. Voous en M. Westermann. De correspondentie tussen Th. A. Renssen en F. Haverschmidt, G.F. Mees en K.H. Voous en zijn lijst met verzamelde vogels zijn ondergebracht in het Naturalis Biodiversity Center, Leiden. De overige stukken zijn overgedragen aan de Heimans en Thijsse Stichting, Amsterdam.

 

Ornithologische betekenis

Th. A. Renssen heeft met zijn vogelonderzoek in Suriname een belangrijke bijdrage geleverd aan onze kennis over de vogelwereld van Suriname (zie verwijzing van F. Haverschmidt in Birds of Surinam), met name die van Zuid-Suriname (Sipaliwinisavanne). Daar wist hij begin januari 1970 11 nieuwe soorten voor de avifauna van Suriname te bemachtigen (Ardea 62: 118-122). Ook stelde hij voor 10 soorten als eerste het voorkomen als broedvogel in Suriname vast (Ardea 62: 113-127). Ook stelde hij als eerste het gezamenlijk overnachten van Buffons Kiekendief Circus buffoni vast (Ardea 61: 188).

 

Necrologieën

Vogel R.L., W. Kuijper en G. van Hoorn 2006, Thom Renssen overleden, Vlerk 23(1): 2-4.

Spaans A.L. 2007, In memoriam: Thom Renssen overleden, Limosa 39: 31-32.

 

Downloads

Manuscripten Thom Renssen
PDF – 75,2 KB 15 downloads
In Memoriam Thom Renssen, door Rob Vogel, Vlerk (2006)
PDF – 267,9 KB 10 downloads
In Memoriam Thom Renssen, door Arie Spaans, Limosa (2007)
PDF – 31,9 KB 12 downloads